Werkgroepen

Ben jij helemaal gek van vlinders? Of sta je graag vroeg op voor de vogels? Word dan lid van één of meerdere van de werkgroepen van de JNM! Werkgroepen zijn onderdelen van de JNM waarbij de leden specifiek aandacht besteden aan een bepaalde tak van de natuur. Er is binnen de werkgroep dan ook erg veel kennis over dit onderwerp, en er worden kampen en excursies georganiseerd waarbij de aandacht hier speciaal naar uitgaat. Als je meer over een bepaald deel van de natuur te weten wilt komen, of met mensen met dezelfde interesse de natuur in wilt gaan, dan is een werkgroep ideaal! Als je lid wordt van een werkgroep, word je op de hoogte gehouden van alle activiteiten van deze werkgroep. En… het lidmaatschap van de werkgroepen is helemaal gratis!

Via de ledenpagina kun je in WhatsApp groepen komen van de werkgroepen zodat je de laatste nieuwtjes van deze werkgroepen meekrijgt! Ook kun je op de ledenpagina aangeven van welke werkgroepen je lid wil zijn.

Wolkenwerkgroep (CCCC)

Van schattige schapenwolkjes tot dreigende donderbuien of  to de sterren hemel: Het cosmos cloud collecter collective (CCCC) bestudeert het met hun hoofd in de wolken en met een frisse kijk op natuurstudie alles wat met wolken, weer en atmosfeer en de hemellichamen te maken heeft. Misschien zie je niet direct het verband tussen wolken en natuurstudie, maar vergeet niet welke invloed het weer heeft op de levende natuur, en op onszelf natuurlijk. En je leert te voorspellen of je vandaag misschien beter een paraplu mee kunt nemen op excursie!

Amfibieën- en Reptielenwerkgroep (ARWG)

De Amfibieën- en Reptielenwerkgroep houdt zich bezig met de amfibieën, reptielen en vissen van Nederland. Ze organiseren regelmatig activiteiten, waarbij ze bijvoorbeeld op zoek gaan naar de zeer zeldzame Knoflookpad. Met grote schepnetten proberen ze de Alpenwatersalamander of stoere vissen te vangen. De meeste amfibieën en reptielen zijn vooral actief in de nacht of in de vroege ochtend, dus wij ook!

Natuurfotografiewerkgroep (NFWG)

De Natuurfotografiewerkgroep houdt zich, zoals de naam al aangeeft, bezig met natuurfotografie. Ze organiseren kampen speciaal gericht op fotograferen. Je hoeft geen dure camera te hebben, ook met een wat eenvoudigere uitrusting kun je hele mooie foto’s maken. Bij de NFWG leer je hoe je dat moet doen!

Dode Dierenwerkgroep (DDWG)

Levende dieren zijn heel gaaf maar dode dieren hebben een aantal grote voordelen: ze liggen stil en zijn daarom vaak beter te bestuderen. Ook leren ze ons dingen over vroeger (denk aan botten) en soms zelfs over heel vroeger (fossielen). Deze werkgroep organiseert maar zelden een activiteit met enkel als thema de dode dieren maar zij organiseert vaker iets met andere werkgroepen samen zoals een schelpen/fossielen kamp samen met de SWG. Omdat dood nu eenmaal deel is van de natuur, weet je nooit precies wanneer je er tegenaan loopt. De grillen van de natuur vraagt van de DDWG een unieke paraatheid; de DDWG leeft!

Natuurbelevingswerkgroep (XWG)

Houd jij ook zo van de natuur? Niet alleen van specifieke soorten, maar juist het genieten, ervaren en waarderen van de natuur als geheel? Bij de XWG staat het beleven van de natuur als geheel voorop. Luisteren, voelen, ruiken en proeven zijn naast kijken ook een hele goede manier om de natuur te bestuderen en bovenal ook te beleven. Bij de XWG beleef je de gekste avonturen en doe je dingen die je normaal misschien nooit zou doen als je buiten in de natuur bent!

Anorganische Werkgroep (AOWg)

Deze werkgroep houdt zich bezig met alles wat nooit geleefd heeft!

Vogelwerkgroep (VWG)

Vogels kijken is een van de populairste hobby’s onder natuurliefhebbers. De Vogelwerkgroep is dan ook de grootste werkgroep van de JNM, die het hele jaar door actieve vogelkampen en -excursies organiseert en waar een enorme hoeveelheid kennis over vogels aanwezig is. In het voor- en najaar, tijdens de vogeltrek, organiseert de VWG grote vogelkampen. Maar ook in de zomer en de rest van het jaar is er van alles te doen op vogelgebied! Kijk mee door de telescoop naar strandlopers en Rosse Grutto’s op het wad, check de ringen van Brandganzen in de trektijd, kom op bezoek bij het ringstation, ga op zoek naar zeldzame soorten zoals de Zwarte Ooievaar, en leer vogels herkennen aan hun uiterlijk en geluid! Het enige wat je nodig hebt is een verrekijker. Vogelen is ontzettend leuk, dus ga mee op vogelkamp!

Strandwerkgroep (SWG)

De Strandwerkgroep: strandjutten, schelpen zoeken, snorkelend de Oosterschelde ontdekken, vissersboten afspeuren naar bijzondere zeebeesten, kijken wat er aanspoelt of zelf een duik in de zee nemen om te kijken wat daar allemaal groeit en bloeit. Of het zogenaamde korren. Hierbij wordt een groot sleepnet in zee gelegd en vervolgens rennen we voor ons leven en slepen we het net door de branding. Hiermee kun je de meest bizarre dingen vangen! De SWG kijkt naar schelpen, vissen, anemonen en al het andere leven wat er in de zee te vinden is. Lekker struinen en uitwaaien op het strand en frisse duiken nemen. Verder nemen we graag tijd om gezellig een warme chocolademelk met slagroom te drinken in een strandtent!

Insectenwerkgroep (IWG)

De Insectenwerkgroep houdt zich bezig met allerlei soorten insecten, zoals vlinders, libellen, sprinkhanen en kevers. ’s Nachts kijken we naar nachtvlinders. Bij de IWG lopen heel wat mensen rond die je er van alles over kunnen vertellen. Net zoals wij houden ook veel insecten van zomerse dagen. De IWG organiseert dan ook vooral kampen in de warme periode van het jaar. Omdat er naar sommige insecten weinig onderzoek wordt gedaan, ontdekken we vaak leuke dingen. Heerlijk op een zomerse dag buiten met insecten bezig zijn, dat is de IWG!

Planten- en Paddenstoelenwerkgroep (PPWG)

Leden van de PPWG hebben interesse in planten, bomen en paddenstoelen. De PPWG organiseert door het hele land excursies en kampen, soms in samenwerking met een andere werkgroep of een afdeling. Op een PPWG-activiteit gaan we naar gebieden waar bijzondere planten- en paddenstoelensoorten te zien zijn. Aangezien de excursieleiders deze meestal feilloos weten te vinden, zijn PPWG-excursies ideaal om kennis te maken met vele niet-alledaagse soorten!

Zoogdierenwerkgroep (ZWG)

Op avontuur met de ZWG!
Zoogdieren in Nederland zijn 24 uur per dag actief. Zo dus ook de leden van de ZWG! ’s Avonds laat vleermuizen luisteren met een batdetector, in de ochtendschemering herten zien vechten op de hei en overdag muisvriendelijke muizenvallen uitzetten. Bij de ZWG zitten veel mensen die alles weten van zoogdieren! Zij nemen vaak deel aan onderzoeken van andere zoogdierenorganisaties, zoals vleermuistellingen, en kunnen je alles leren over zoogdieren!