Wat is een excursie?

Excursies

In de weekenden of doordeweeks organiseren de afdelingen en de werkgroepen af en toe ééndaagse excursies in de regio. Vaak zijn deze excursies gericht op een bepaalde tak van de natuur. Er worden bijvoorbeeld Vuursalamanders gezocht in de lente, maar een paddenstoelenexcursie wordt in de herfst georganiseerd. Met de JNM op excursie gaan is een goede manier om eens te kijken of de JNM wat voor jou is. Op excursie is het altijd gezellig, en zo leer je meteen de jeugdbonders in je buurt kennen!

Organisatie en kosten

Excursies duren doordeweeks meestal van ergens halvewege de middag tot ‘s avonds, in het weekend is dit meestal van ‘s morgens een uur of 9 tot het eind van de middag. Soms wordt er ook een externe excursieleider meegevraagd die heel veel weet over een bepaald onderwerp. Samen met de excursieleider ga je de natuurgebieden in jouw omgeving verkennen. De jeugdbonders in een afdeling weten namelijk precies waar de leukste plekken in de buurt te vinden zijn.

Deelname aan excursies is bijna altijd gratis. Voor sommige excursies, zoals een kano-excursie, kan er een extra bijdrage gevraagd worden. Om op excursie mee te gaan hoef je geen lid van de JNM te zijn.

Op excursie gaan met de JNM is ontzettend leuk! Je ontdekt nieuwe dingen, het is gezellig en je kunt heel veel leren van de anderen leden. Op excursie ga je vaak naar een bepaalde soort natuur kijken. Misschien vind je planten erg interessant of wil je graag meer weten over alle libellen die je in een bepaald natuurgebied kan vinden. Samen met een groepje andere leden begint ‘s ochtend het avontuur. Zijn dat de fietsen van een andere excursie die ik daar in het bosje zie staan? Laten we ze ondersteboven zetten! Kijk daar staat een dennenorchis en daarachter vliegt een bronlibel. Er valt veel te zien en veel te leren en natuurlijk wordt er veel gelachen. Probeer jij bij de lunch een JNM-beleg-klassieker uit? Of stel je er zelf een samen? Misschien wil je wel even een dutje doen en ja zelfs dat is mogelijk op een JNM excursie. Helaas komt aan alles een einde en dus ook aan de excursie, maar gelukkig zijn er elk jaar heel veel excursies!

Noor 14