Wat is een zomerkamp?

Zomerkamp

Op JNM-kamp ben je de hele dag actief buiten in de mooiste natuurgebieden en maken we het ‘s avonds erg gezellig met bijvoorbeeld een kampvuur of avondspel. De JNM organiseert elk jaar zomerkampen in heel Nederland. Elke week van de vakantie is er in ieder geval een kamp, meestal zelfs twee tegelijkertijd! Een aantal van deze kampen (de Wadkampen altijd) zijn uitsluitend voor kinderen van 11-14 jaar, perfecte kampen om met leeftijdsgenoten de natuur in te trekken. Er zijn aan het begin van zomervakantie ook kampen die naar het buitenland gaan, deze kampen zijn 16+.

Organisatie

Kampen worden georganiseerd door een Kampcommissie (KC). De KC bestaat uit leden die vrijwillig taken op zich nemen om het kamp te organiseren en zo goed mogelijk te laten verlopen. De TL’s (technische leiders) zijn daarbij de hoofdorganisator en altijd van te voren bereikbaar.

Kosten

Kampen van de JNM zijn zo goedkoop mogelijk. Iedereen, ook het KC, betaalt dezelfde prijs voor kampen. Meestal zijn de totale kosten hierdoor ongeveer €12,- per persoon per nacht. De reis van en naar kamp is meestal niet inbegrepen in de kosten. Verder gaan we op kamp wel eens met z’n allen een ijsje of chocolademelk halen, het is handig om daar wat zakgeld voor mee te nemen.

Om op kamp te gaan, moet je lid van de JNM zijn. Als je nog geen lid bent van de JNM, kun je direct nadat je je hebt opgegeven introductielid worden door het lidmaatschapsformulier in te vullen . Je betaalt dan €12,50,- extra en bent meteen lid voor de rest van het jaar!

Meer informatie

Als je nog vragen hebt over een specifiek kamp, kun je contact opnemen met de TL via het mailadres dat staat weergeven op de activiteiten pagina van dat kamp. Heb je een algemene vraag, dan kun je deze stellen via db@jnm.nl.

Ik vind zomerkampen zo leuk omdat ze een hele week duren. Je kan echt mensen goed leren kennen en je bouwt banden op die je nooit meer gaat vergeten!Lekker door de bossen struinen met een leuke groep jongeren. En heel veel dingen leren over de natuur. Na zo een week ben je moe maar totaal voldaan!

Gilles

15

Hoe ziet een dag op zomerkamp eruit

’s Ochtends staan we op om te ontbijten en ons klaar te maken om op pad te gaan. We gaan met ongeveer vier tot tien deelnemers lopend of fietsend op excursie in een bepaald natuurgebied en richten ons daarbij vooral op het onderwerp van de excursie. De excursieleider weet veel en laat je de mooiste plekken, dieren en planten zien. Sommige excursies zijn heel actief, maar natuurlijk relaxen we ook vaak genoeg! Tegen de avond is iedereen weer terug en eten we samen. Tijdens het eten wordt er door alle excursies verteld wat ze die dag beleefd en gezien hebben in de vorm van een excursiepraatje. Na het eten en het corvee worden de excursies voor de volgende dag ingedeeld.

’s Avonds is er tijd voor een avondspel of een avondexcursie. Dit kan een ouderwets potje voetbal zijn, maar ook het binnen de JNM geroemde spaghettispel of het beruchte excursieleiderspel! Op avondexcursie gaan we bevers kijken, nachtvlinders kijken of vleermuizen zoeken met een heuze batdetector. Heb je geen puf meer voor het avondprogramma? Dan kun je gezellig kletsen bij het kampvuur. Op de laatste avond is er altijd een Bonte avond waar iedereen toneelstukjes kan opvoeren, een spel kan doen met het publiek of iets anders creatiefs kan doen. Ook heeft iedereen op kamp altijd een beerput bij zich, dit is een boekje waar je bij elkaar aan het einde van het kamp iets leuks in kan schrijven.

JNM’ers gaan niet alleen op kamp om de natuur in te gaan, maar ook om hun vrienden weer te zien. Vrienden maak je bij de JNM vrijwel vanzelf. Er zijn altijd andere leeftijdgenoten aanwezig, waarvan sommigen ook voor het eerst meegaan. Als je vaker op kamp gaat dan zie je dezelfde vertrouwde gezichten weer terug en leer je andere JNM’ers beter kennen. Vaak spreken leden zelfs af buiten de JNM om. De sfeer op kamp is altijd gezellig en vergeet je niet snel!