Over ons

De JNM – Jongeren in de natuur, is een vereniging voor en door jongeren van 11 tot en met 25 jaar. Ons doel is om kinderen en jongeren belangstelling voor en kennis van de natuur bij te brengen. Hiertoe organiseren de leden van de JNM kampen en excursies, waaraan andere leden deel kunnen nemen. Het organiseren van activiteiten en het besturen van de vereniging wordt volledig gedaan door de leden zelf. Leden worden van jongs af aan betrokken bij de organisatie, waardoor ze snel bestuurlijke ervaring opdoen en taken vervullen binnen de brede organisatiestructuur van de vereniging. Alle activiteiten zijn altijd zo goedkoop mogelijk, omdat we geen winstoogmerk hebben.

Activiteiten

De JNM draait om kampen en excursies. De leukste manier om aan natuurstudie te doen is namelijk om gewoon naar buiten te gaan! Deze kampen en excursies zijn er het hele jaar door: in de weekenden zijn er korte kampjes of dagexcursies, tijdens de schoolvakanties duren de kampen vaak wat langer. Het echte hoogtepunt is echter in de zomer: onze zomerkampen duren vaak een week. Zomerkampen vind je door het hele land, van Terschelling tot Zuid-Limburg, van Zeeland tot de Achterhoek. Er zijn ook zomerkampen speciaal voor onze jongste leden (11 – 14 jaar). Iedereen is welkom bij ons, kennis van de natuur is geen voorwaarde. Leden die al wat langer op kamp gaan kunnen je van alles leren en zo ontdek je vanzelf wat je leuk vindt. Misschien ga je in de toekomst zelf een excursie leiden, een kamp organiseren of maak je deel uit van het bestuur! Vaak zijn kampen gericht op een bepaalde soortgroep, zo heb je vogelkampen die naar de Waddeneilanden gaan, insectenkampen die de beesten in het zuiden van het land opzoeken en ga je op zoogdierenkamp om ’s nachts de Boommarter te zoeken.

Werkgroepen

Vogels kijken, vlinders vangen, vleermuizen zien vliegen, schelpen zoeken, zeldzame planten determineren… Waar je interesse ook ligt, er is altijd wel een activiteit en vaak zelfs een werkgroep voor. Werkgroepen binnen de JNM richten zich op jouw specifieke interessegebied, zoals vogels, insecten, zoogdieren en zelfs wolken. Kampen en excursies worden vaak bedacht en georganiseerd door leden uit een bepaalde werkgroep en de meeste kampen hebben dan dus ook een thema zoals strand, vogels of bijen. Lees over al onze werkgroepen!

Afdelingen

De JNM is niet alleen landelijk actief; ook bij jou in de buurt worden er regelmatig kampen of excursies georganiseerd. Dat wordt gedaan door afdelingen, die zijn opgericht in plaatsen waar veel leden bij elkaar in de buurt wonen. Afdelingen organiseren vooral ééndaagse, gratis excursies door de week, in natuurgebieden die in de buurt van die afdeling liggen.

Bondswoordenboek

Begint je hoofd al te dolen van alle jeugdbondstermen? Gebruik het digitale jeugdbondswoordenboek!