Onze geschiedenis

De JNM – Jeugdbond voor Natuur- en Milieustudie, is een plek waar jongeren zich bezig kunnen houden met natuurstudie en dit zijn we al sinds de oprichting in 1946. De oorspronkelijke naam was de CJN – Christelijke Jeugdbond van Natuurvrienden, en in 1976 fuseerde de CJN met de KJN – Katholieke Jeugdorganisatie voor Natuurstudie, met als nieuwe naam ACJN – Algemeen Christelijke Jeugdbond voor Natuurstudie en Natuurbescherming. De huidige JNM – Jongeren in de Natuur, is een voortzetting van de ACJN en heeft zich in al die tijd diep kunnen wortelen in alle natuur-gerelateerde verenigingen en vakgebieden binnen Nederland.

Wat is er niet veranderd?

Nog altijd is er onder jongeren veel behoefte om naar buiten te gaan en zich bezig te houden met natuurstudie. Wat is er nou fijner dan leren over je eigen omgeving terwijl je over het strand struint, in de sloot schept of door de modder woelt? De beste en verreweg leukste manier om over natuur te leren is nog steeds door samen met leeftijdsgenoten naar buiten te gaan en elkaar alles te leren wat je weet. De JNM focust niet alleen op de kennis over soorten maar ook de pijlers ecologisch besef, duurzaamheid en respect voor de natuur en de directe leefomgeving staan bij ons hoog in het vaandel. Op deze manier groeien al meer dan 70 jaar jongeren samen op, met de natuur in het middelpunt.

Nostalgisch verhaal aan het vertellen maar kunt u niet op een bepaald jeugdbondswoord komen? Check het digitale jeugdbondswoordenboek hier!

Heeft u nog archiefmateriaal uit uw eigen KJN/CJN/ACJN/JNM tijd? Of wilt u het archief een keer bezoeken?  Neem contact op met het Archiefteam via archiefteam@jnm.nl of archiefmateriaal@jnm.nl.

Wat is er veranderd?

Het christelijke aspect van de ACJN is sinds de ontzuiling niet meer terug te vinden bij de JNM. Verder was de JNM vroeger meer lokaal georiënteerd met de lokale afdelingen als de organiserende kracht van veel excursies en kampen. In de huidige maatschappij met meer verbondenheid en meer reismogelijkheden is de JNM meer een landelijke vereniging geworden en met onze +/- 400 leden zijn wij nu door het hele land actief!