Iets doen voor de JNM?

Hoe zit de JNM in elkaar?

Hieronder staat een versimpelde flowchart van hoe de JNM in elkaar steekt. De volledige versie is hier op de website te vinden. 

Het Dagelijks Bestuur, DB in het kort, bestuurt de JNM. Dat betekent dat ze de teams & commissies, werkgroepen, afdelingen en kampcommissies (KC’s) aansturen en helpen. Ook houdt het DB zich bezig met algemene zaken van de JNM. 

Teams en commissies zorgen dat de JNM goed kan draaien en ondersteunen daarbij het DB. Dit kan op allerlei manieren. Promotie maken, materiaal beheren, de website beheren, praten met externe organisaties en nog veel meer. 

Werkgroepen focussen zich op bepaalde soortgroepen in de natuur of thema’s binnen de JNM. Al deze werkgroepen hebben ook een werkgroepsbestuur. Dit bestuur houdt zich bezig met het bedenken en organiseren van kampen en andere activiteiten die met de werkgroep te maken hebben.

 Afdelingen focussen zich op bepaalde delen van Nederland. Dit kunnen hele provincies zijn maar ook kleinere delen zoals steden of regio’s. Al deze afdelingen hebben een afdelingsbestuur. Dit bestuur probeert samen met de JNM’ers die in de afdelingen wonen leuke activiteiten te organiseren. Dit kunnen kampen of excursies zijn, maar ook dingen als een spelletjesavond of barbecue! 

De Kampcommissie (KC) van een kamp houdt zich bezig met het organiseren en goed laten verlopen van een bepaald kamp. Binnen een kampcommissie hebben de KC’ers allemaal een eigen taak, zoals ping of kook.

Wat kan ik doen en hoe?

Teams en commissies

Voor bijna alles wat je kunt bedenken is er wel een team of commissie binnen de JNM. Dat betekent dat er dus ook altijd wel iets te vinden is wat jij leuk vindt. Ben je echt een social media fanaat? Dan is het Social Media Team misschien wel iets voor jou. Vind je het leuk om te klussen? Dan zit je mogelijk heel goed op je plek bij het Technisch Team. Lijkt het je leuk om artikelen te schrijven of een tijdschrift te ontwerpen? Kijk dan eens bij de Triasredactie.

Er zijn nog veel meer teams en commissies dan alleen deze drie. Wil je kijken welke er zijn en wat jij leuk vindt? Een overzicht van de teams en commissies vind je in het organisatieboekje op de shared drive.

Werkgroepen

Voor de meeste soortgroepen en onderwerpen is er een aparte werkgroep binnen de JNM! Zoogdieren, insecten, amfibieën en nog vele andere. Er is er dus vast wel een die jou aanspreekt. De besturen van deze werkgroepen organiseren en bedenken kampen of andere activiteiten die met de werkgroep te maken hebben. Ook kunnen ze de biologisch leiders op kamp helpen met uitzoeken wat er met die soortgroep gedaan kan worden. Je hoeft hiervoor nog helemaal niets te weten over de soorten, zolang je maar enthousiast bent!

Een overzicht van de werkgroepen vind je hier.

 Afdelingen

Verspreid door het land zitten afdelingen. Deze afdelingen worden bestuurd door een afdelingsbestuur. In principe zorgt dit bestuur ervoor dat nieuwe leden bij de afdeling betrokken worden en proberen ze activiteiten in de regio te organiseren.

Een overzicht van de afdelingen vind je hier.

 Kampcommissie

Elk JNM kamp heeft zijn eigen kampcommissie (KC). Iedere KC’er heeft ook een heel eigen functie, van corveeco tot ping of kook. Daarom is er altijd wel een kamp te vinden waar jij KC’er kunt zijn! Als je je hebt opgegeven voor een kamp schroom dan vooral niet om de technisch leider (TL) te appen of te mailen om te vragen of er nog een KC taak voor jou over is! Als je nog geen ervaring hebt dan kan je ook vragen om eens mee te kijken met een KC’er als je dat leuk vindt!

Een overzicht van de functies binnen een KC vind je organisatieboekje.